Inmiddels is Jan-Bram geen coach meer van Heren 1, maar hij was afgelopen weekend wel nog aanwezig bij het jaarlijkse teamuitje. Via zijn bekende ‘Spetter Pieter Paterwolo’ kijkt hij hierop terug en kijkt hij ook vooruit!
“Sulo”
Ging mijn vorige Spetter Pieter Paterwolo over Lolo, de “Maagd van De Ham” ditmaal pak ik het verhaal op bij de Sulo. Een Sulo is de lezer waarschijnlijk beter bekend onder de naam Kliko. De rolbak, al vanaf 1970 bekend bij onze oosterburen, deed in Nederland omstreeks 1978 zijn intrede. De verrolbare minicontainer dankt zijn naam aan een samentrekking van de fabrikanten Klinkenberg en Koster. Wanneer het moment is geweest dat de Kliko of Sulo dienst is gaan doen als “ballenbak” voor waterpoloverenigingen heb ik niet helder terug kunnen vinden. Op zijn beurt kent de ballenbak, ook wel ballenbad, weer een veel langere geschiedenis dan de commerciële uitvoering ervan bij IKEA. De eigenlijke ontwikkeling was namelijk aanvankelijk bedoeld voor mensen met een verstandelijke handicap. Het gaf ze een ervaring van aangename prikkels, als onderdeel van het “snoezelen”. De commercie richtte zich destijds op kinderen, maar sinds 10 november 2016 kunnen ook volwassenen zich droogzwemmend plezieren tussen zo’n 220 000 ballen in de ballenbakbar “Ballie Ballerson” in Londen. Nu we het toch over ballen hebben kan ik melden dat onze heren van Ere het seizoen 2016-2017 stijlvol hebben afgesloten met het traditionele teamuitje. Weleens een potje “Bubble Soccer” gespeeld? Nou ik nu dus wel. Niet als volwassen vent tussen de ballen, maar zelfs in de ballen. Een ervaring als in een soort van andere realiteit. Een beetje als zijnde het klokhuis van een appel. Bubbelende “appels” op een pas gemaaid grasveld. Het beuken en rammen heb ik mogen ervaren als aangename prikkels … als snoezelen voor stoere waterpoloërs. Multisport pur sang! Opgesloten als een kikkervisje in zijn dril was ik trots op het team om mij heen dat ik toch maar mooi anderhalf jaar heb mogen begeleiden. Ze hadden mijn lessen in differentieel leren dus heel goed begrepen. Van de “balletjes” in de Karaokebar te Antwerpen, de pingpongballen in het Kluphois, de waterpoloballen en overload ballen in de Watering nu naar jezelf als speelbal. U begrijpt … they made me proud!
Tijdens de gezamenlijke BBQ in de zon dacht ik mijmerend terug aan een wijze les van een doorleefde waterpolopedagoog en praktiserend filosoof. Na afloop van het seizoen, het was na de laatste training, haalde hij de groep bij elkaar op de kant. Hij trok de ballenbak, een Sulo, naar zich toe en vulde deze voor deze ene keer zelf met de tijdens de training gebruikte waterpoloballen. De klep kon nog net dicht toen hij zei … “vol”? “Yep” klonk het vanuit de groep. De coach verzamelde toen de tennisballen die waren gebruikt bij de keeperstraining. Hij gooide ze bij de waterpoloballen in de rolbak. Een beetje schudden en alle tennisballen verdwenen in de Sulo. “Vol, toch?” vroeg hij de groep. De groep kon niet anders dan ook dit beamen. Daarop sleepte de leermeester de gevulde rolbak en de groep mee naar het Kluphois. Hij vroeg Jef om het emmertje met de pingpongballen en gooide deze leeg in de Kliko. Je kon alle balletjes hun weg horen volgen in de Sulo. “Vol” vroeg de trainer? Lachend gaf de spelersgroep wederom blijk het met hun leermeester eens te zijn. De stemming werd toenemend hilarisch toen de leermeester ook nog, voor elke positie eentje, 7 pullen bier in de Sulo deed verdwijnen. “Welnu”, zei de coach toen de stemming weer iets minder opgelaten was. “Ik wil dat jullie het verhaal van deze Sulo altijd zullen onthouden”. “Beeld je in dat deze Sulo jullie leven is. De waterpoloballen verbeelden daarbij de echt belangrijke dingen. Zaken zoals jullie familie, je vrienden, jullie passies zoals bijvoorbeeld ook ons waterpolo. Als er verder helemaal niets anders zou bestaan zou daarmee het leven toch rijk gevuld zijn. De tennisballen stellen aanvullende zaken van belang voor. Dingen zoals je werk, je auto, je huis, je telefoon, je laptop. De pingpongballetjes staan voor alle andere dingen … the small stuf. Wanneer je zou starten de Sulo te vullen met deze kleine dingen, zou er voor de rest nooit meer voldoende ruimte overblijven. Zo werkt dit ook in het echte leven. Wanneer je al je tijd en energie zou stoppen in de “small stuff” zal er te weinig ruimte overblijven voor zaken die er voor jou echt toe doen. Geef daarom in je leven steeds voldoende aandacht aan juist die zaken die echt zorgen voor jouw geluk. Je club, je naasten, je gezondheid, vraag je lover mee uit eten etc. Er zal dan altijd nog wel ergens tijd overblijven om te gamen, je huis schoon te maken of om te facebooken. Take care of the things that really matter! Stel prioriteiten, wat overblijft zijn slechts de pingpongballetjes”.
Een van de spelers stak zijn hand op en vroeg wat het bier voor moest stellen. De leermeester glimlachte en zei: “Goed dat je het vraagt. Het bier geeft aan dat hoe gevuld je agenda en je leven ook mogen zijn, er altijd nog ruimte zal zijn voor een paar biertjes.”
Proud to be a Hammer!
Jan-Bram
PS Laten we onze ballenbakken, die Sulo’s, per direct symbolisch omdopen in “Lolo’s”. Als Loflied op de Loyaliteit en op die levensles van toen. Trainer-coaches: spread the word … en laat ze de ballen opruimen … in de Lolo’s!