Veilig Sportklimaat bij ZV De Ham ZC: respect, sportiviteit, veiligheid en plezier!
ZV De Ham ZC hecht waarde aan een sportieve, veilige en respectvolle omgeving. Onderdeel van een veilig en respectvol klimaat is de gedragscode en ons beleid ten aanzien van preventie van seksuele intimidatie. Het beleid is gebaseerd op de aanbevelingen van NOC*NSF. Onderdeel van het beleid vormen de definitie van seksuele intimidatie, ons vrijwilligersbeleid, de gedragsregels, preventie en wat te doen als het toch mis is. Voor een uitgebreide beschrijving klik hier.
Vrijwilligersbeleid
ZV De Ham ZC maakt met iedere vrijwilliger kennis. Onderdeel van het vrijwilligersbeleid is dat voor iedere vrijwilliger iedere drie jaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt aangevraagd.
Gedragsregels voor begeleiders, waterpoloërs en zwemmers
NOC*NSF heeft gedragsregels voor begeleiders en sporters vastgesteld. Die regels worden door ZV De Ham ZC onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie sporter en begeleider te verkleinen en respectvol met elkaar om te gaan. Het helpt om gedrag bespreekbaar te maken. Daarnaast helpen ze bij het toetsen van gedrag van sporters en begeleiders in concrete situaties.
Gedragscode voor trainers/coaches en begeleiders – De Ham
Ben jij je er als trainer van bewust dat je een belangrijke factor bent in de cultuur binnen de vereniging? Je hebt de verantwoordelijkheid om voor je sporters en je team een zo veilig mogelijke omgeving te creëren, waar iedereen zichzelf mag zijn, op zijn of haar eigen niveau. Geef daarom het goede voorbeeld en pas onderstaande gedragsregels toe.
Een trainer, coach of begeleider:
Zorgt voor een veilige omgeving. Schep een omgeving en sfeer waarin sociale veiligheid gewaarborgd is en ook zo wordt ervaren. Hou je aan de veiligheidsnormen en -eisen.
Kent en handelt naar de regels en richtlijnen. Zorg dat je op de hoogte bent van de regels en richtlijnen en pas ze ook toe. Stel ook je sporters in staat om er meer over te weten te komen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar voorlichtingsbijeenkomsten over doping, matchfixing of seksuele intimidatie. Meng je niet oneigenlijk in dopingcontroleprocedures of –onderzoeken.
Is zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en functies. Vermeld alle relevante feiten bij je aanstelling als trainer, coach of begeleider. Je kunt bovendien een verklaring omtrent gedrag VOG overleggen.
Is zich bewust van machtsongelijkheid en (soms ook) afhankelijkheid, en misbruikt zijn positie niet. Gebruik je positie niet om op onredelijke of ongepaste wijze macht uit te oefenen. Onthoud je van elke vorm van (machts-)misbruik, emotioneel misbruik, fysiek grensoverschrijdend gedrag, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanrakingen en/of seksueel misbruik. Geen enkele seksuele handeling, contact en/of relatie met minderjarigen is geoorloofd. Je hebt een meldplicht over seksuele intimidatie en misbruik.
Respecteert het privéleven van de sporter. Dring niet verder binnen in het privéleven van sporters dan noodzakelijk. Ga met respect om met de sporter en met de ruimtes waarin de sporters zich bevinden, zoals kleedkamers, douches of hotelkamers.
Tast niemand in zijn waarde aan. Onthoud je van discriminerende, kleinerende of intimiderende opmerkingen en gedrag. Maak geen onderscheid naar godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd of andere kenmerken. Sluit niemand buiten en wees tolerant.
Is een voorbeeld voor anderen en onthoudt zich van gedragingen en uitlatingen waardoor de sport in diskrediet wordt gebracht. Gedraag je hoffelijk en respectvol, onthoud je van grievende en/ of beledigende opmerkingen.
Neemt geen gunsten, geschenken, diensten of vergoedingen aan om iets te doen of na te laten dat in strijd is met de integriteit van de sport. Krijg je iets aangeboden om iets te doen of na te laten, meld dit dan aan het bestuur.
Ziet toe op naleving van regels en normen. Zorg dat iedereen de reglementen, huisregels en gedragscode naleeft.
Is open en alert op waarschuwingssignalen. Wees waakzaam en alert op signalen en aarzel niet om die door te geven aan het bestuur of de vertrouwens(contact) persoon en/ of contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland.
Is voorzichtig. Stel nooit informatie beschikbaar die nog niet openbaar is gemaakt en kan worden gebruikt voor het plaatsen van weddenschappen. Wed niet op de sport waar jij bij betrokken bent.
Behoud een zakelijke afstand tussen zichzelf en de sporter. Uiteraard is er soms uitleg nodig waarbij een situatie uitgebeeld moet worden en daar fysiek contact voor nodig is. Behoud in verdere situaties een fysieke maar ook zakelijke afstand tussen jou en de sporter.
Zorgt dat hij/zij nooit 1 op 1 met een sporter is uit het zicht van het publiek. Juist ook om te voorkomen dat er getwijfeld wordt aan de integriteit omdat er geen zicht op is.
Drinkt tijdens het coachen geen alcohol en spreekt met jeugdteams af dat er geen alcohol wordt gedronken.
Hieronder tref je de gedragsregels voor waterpoloërs en zwemmers aan:
- Ik houd mij aan de gedragscode van ZV De Ham ZC.
- Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de vereniging.
- Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
- Ik val de ander niet lastig.
- Ik berokken de ander geen schade.
- Ik maak op geen enkele wijze misbruik van mijn machtspositie.
- Ik scheld niet en maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen.
- Ik negeer de ander niet.
- Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen.
- Ik vecht niet, ik gebruik geen geweld, ik bedreig de ander niet, ik neem geen wapens mee.
- Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan.
- Ik geef de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht.
- Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
- Als iemand mij hindert of lastigvalt dan vraag ik hem/haar hiermee te stoppen. Als dat niet helpt, vraag ik een ander om hulp.
- Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene die zich daar niet aan houdt erop aan en meld dit zo nodig bij het bestuur.
LET OP: Maak elkaars gedrag bespreekbaar! Als dat onderling niet veilig voelt, zoek dan iemand bij wie dat wel veilig voelt.
Ongewenst gedrag zoals (seksuele) intimidatie, discriminatie of bedreiging, of het bespreekbaar maken daarvan kan veel emoties en vragen oproepen. Vaak kunnen deze onderwerpen goed worden besproken met een trainer of bestuurslid. In een enkel geval blijkt deze stap toch te groot. In deze gevallen kan een vertrouwenscontactpersoon adviseren, begeleiden of ondersteunen. De VCP is beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft over Seksuele Intimidatie of die over een concreet incident een gesprek wil met ZV De Ham ZC.
Vertrouwenscontactpersoon
De vertrouwenscontactpersoon van ZV De Ham ZC is Danique Steur. Danique is al jarenlang betrokken bij ZV De Ham ZV en kent de club goed. Danique fungeert als vertrouwenscontactpersoon als eerste opvang voor waterpoloërs & zwemmers en hun ouders, toeschouwers, vrijwilligers, begeleiders en bestuur met een vraag of probleem. Zij biedt een luisterend oor, geeft raad en kan je doorverwijzen naar geschikte hulp indien nodig. Danique is te bereiken via het e-mailadres vertrouwenspersoon@zvdeham.nl
Gedragscode ZV DE HAM ZC
Waterpolo ZV De Ham ZC hecht waarde aan een sportieve, veilige en respectvolle omgang tussen spelers, staf, officials, ouders en publiek. Wij willen dit bevorderen door deze gedragscode. De gedragscode is van kracht zodra de club wordt vertegenwoordigd. Dat kan tijdens trainingen zijn, maar ook tijdens (uit)wedstrijden en toernooien.
Algemene gedragsregels
De algemene gedragsregels gelden voor iedereen.
- Toon respect voor elkaar;
- Let op je taalgebruik (wees vriendelijk, beleefd en opbouwend; scheld en vloek niet; gebruik geen grove taal);
- Wees open naar elkaar, dat maakt elkaar aanspreken makkelijker;
- Spreek elkaar respectvol aan op ongewenst gedrag;
- Gebruik geen lichamelijk agressie (ook niet in het water!): niet slaan, schoppen, trappen, bijten, e.d.;
- Ga netjes om met de omgeving, ruim materiaal en afval op, verniel geen spullen;
- Help elkaar waar nodig.
Gedragsregels ouders/verzorgers
Tijdens trainingen en wedstrijden worden de jeugdspelers veelal begeleid door hun ouders of verzorgers. Ouders of verzorgers hebben een belangrijke voorbeeldtaak in het ontwikkelen van een sportieve houding. Wij stellen het daarom op prijs als ouders of verzorgers op het volgende letten en zich gedragen als publiek.
- Moedig tijdens de training of wedstrijd uw kind positief aan. Benadruk wat goed gaat;
- Bespreek regelmatig de spelregels met uw kind en wijs ze daar voor een wedstrijd op;
- Geef tijdens en na de wedstrijd geen negatieve kritiek; bespreek hoe het volgende keer beter kan;
- Als u iets met een trainer of coach wilt bespreken, doe dit onder vier ogen of maak daarvoor een afspraak.
Gedragsregels waterpoloërs en coaches
De waterpoloërs en coaches vormen een team en gedragen zich daar naar.
- Zorg voor elkaar;
- Neem constructief deel aan teambesprekingen;
- Wees op tijd voor trainingen en wedstrijden;
- Meld je tijdig af bij je trainer of coach, en alleen met een goede reden;
- Zorg voor je eigen materiaal;
- Zorg voor het materiaal van het zwembad; help bij op- en afbouwen;
- Bij wedstrijden bedanken de aanvoerder en coach de scheidsrechter(s);
- Bedank de tegenpartij en de jurytafel;
- Bied excuses aan bij incidenten aan de scheidsrechter(s), de jurytafel en de tegenpartij.
Gedragsregels publiek
Wij waarderen bij wedstrijden de aanwezigheid van publiek. Het stimuleert en ondersteunt de spelers die daardoor tot sportievere prestaties kunnen komen. Wij vragen u ook rekening te houden met de algemene gedragsregels.
- Val tijdens de wedstrijd spelers, publiek van de tegenpartij, trainers, coaches, scheidsrechter(s) of jurytafelleden niet af en aan; maak het niet persoonlijk als u het niet eens bent met een beslissing;
- Voorkom calamiteiten, luister naar instructies van officials;
- Als u na de wedstrijd iemand wilt aanspreken, doe dit dan respectvol onder vier ogen;
- Moedig sportief en opbouwend aan;
- Spreek elkaar aan bij onsportief gedrag.
Veilig Sportklimaat (code blauw)
Het is belangrijk dat iedereen veilig kan sporten. Landelijk komen echter misstanden aan het licht. In Zaanstad hebben we hier aandacht voor. Het gaat hierbij onder andere om aandacht voor:
- Ongewenste intimidatie,
- Ouders en supporter langs de kant,
- Respect voor arbitrage en tegenstander,
- LHBTI
- Pesten en
- Discriminatie
Wij bij ZV de Ham willen graag goed gedrag stimuleren en dat ongewenst gedrag in en rondom sport aanpakken. In onze gedragsregels staan onze regels voor het naleven van normen en waarden.
Hier letten wij op en hechten wij grote waarde aan.
Mocht er een misstand zijn, meldt deze dan bij onze vertrouwenscontactpersoon.
De Vertrouwenscontactpersoon wat kan die voor je doen?
– Kan je met ‘een vertrouwelijk en deskundig luisterend oor’ helpen als je (of een ander) binnen de vereniging op een discriminerende, seksuele of andere ongewenste manier bent (of wordt) lastiggevallen. In alle gevallen waar jouw grens wordt overschreden is sprake van grensoverschrijdend gedrag.
– Kan je adviseren hoe je het best met je klacht om kan gaan en waar je terecht kunt.
De Vertrouwenscontactpersoon is onafhankelijk
De Vertrouwenscontactpersoon bij ZV de Ham is weliswaar aangesteld door het bestuur, maar opereert binnen de vereniging volstrekt neutraal, onafhankelijk en vertrouwelijk. De Vertrouwenscontactpersoon is geen lid van het bestuur, noch van een commissie of werkgroep.
De Vertrouwenscontactpersoon:
is aanspreekpunt voor alle leden aangaande klachten en incidenten die te maken hebben met seksuele en andere vormen van intimidatie of ongewenst gedrag,
draagt actief en preventief bij aan een veilig sportklimaat binnen de vereniging,
heeft in beginsel geen meldplicht aan de voorzitter van het dagelijks bestuur, tenzij het een zodanig incident betreft dat het belang van de vereniging in het geding is, dan wel aangifte bij de politie aan de orde is,
rapporteert jaarlijks aan de voorzitter van het dagelijks bestuur anoniem over aantal en aard van klachten.
De Vertrouwenscontactpersoon bij ZV de Ham is Danique Steur, zij is te bereiken op de volgende manieren.
E-mailadres: vertrouwenspersoon@zvdeham.nl